Konut Alımında 10 Altın Kural

1 – Konut Alım Amacınıza Göre Hareket Edin :

Konutu yaşamak için mi, yatırım için mi alacağınız önemlidir. Karar sürecinizi alım amacınıza göre şekillendirin. Yaşamak için alacağınız konut kriterleriniz yatırım amaçlı konuttan farklı olmalıdır.

2 – Yaşamak İçin Konut Alıyorsanız :

Asıl amaç kendi evine sahip olmaktır. Önemli olan piyasaya kıyasla mantıklı bir fiyattan almaktır. Piyasanın alım zamanlaması için uygun olması, kriterler arasında geriden gelir. Geleceğe güvenle bakabilmek için konut sahibi olmada en önemli kriter ihtiyacı gören konutun bütçeye uygun olmasıdır.

3 – Yatırım İçin Konut Alıyorsanız :

En önemli kriter piyasanın yatırım için uygun bir zaman olup olmamasıdır. Piyasanın en kelepir fiyatı bulunsa dahi, eğer piyasanın önünde prim potansiyeli yok ya da düşük ihtimal ise konut alımı mantıksız olacaktır. Alınan konutun getireceği kira getirisi ve vaat ettiği prim iki önemli kriter olarak öne çıkar. Tepe noktasında hissi veren bir piyasada yatırım yapmak yerine likit kalmak daha doğru olacaktır.

4 – Konutun Bulunduğu Bölge İyi Seçilmeli :

Yaşamak için alınan konut için en önemli kriterler, işe yakınlık ve merkezi bir semtte bulunması olabilir. Yatırım için alınan konutta ise prim potansiyeli ve kira getiri garantisi farklılaşabilir. Gelişme potansiyeli vadeden bir bölge yatırım iştihanızı tetikleyebilir. Fakat bu tür bölgelerde iki ana riski atlamamak gerekir. Hızlı satış ve hızlı kiralama ihtimali düşük olacaktır. Bölgeyi seçerken ulaşım, sosyal tesisler, okul, hastane gibi olanakları araştırmanız doğru olacaktır.

5 – Kira Geliri mi, Fiyat Artış Potansiyeli mi? :

Yatırımın öncelikli yapılmasının mantıklı olacağı konutları, düşük kira çarpanına sahip olanlar olarak tanımlamak hiç yanlış olmaz. Düşük kira çarpanlı konut, yatırımın geri dönüşünün hızlı olması anlamına gelmesi dışında, talep yaratacağı beklenir ki, bu da aynı zamanda prim yapma potansiyeline sahip demektir. Bu tür konutların sınırlı olduğunu biliyoruz. Konutların bazıları kolay kiralanabilir, dolayısıyla satılabilirdir. Bazıları ise talebin henüz arzı yakalamadığı fakat yakalanacağı beklenen bölgelerde bulunan, başka bir deyişle prim potansiyeli yüksek konutlardır.

6 – Likiditesi Yüksek Konutlar :

Bu tür konutlar genelde merkezi konumdadırlar… Ulaşım imkanları fazla, kiralanması ve satılması kolaydır. Kolay kiralanan bir konut aynı zamanda kolay satılabilen konuttur. Bir konut düşük kira çarpanına sahip olabilir fakat kiralanma talebi düşük olabiliyor ve boş kalma riski içeriyorsa bu satılma sürecini de yavaşlatacaktır. Bir yatırımcı planını yatırımıyla ömür boyu evli kalacak gibi yapmamalıdır. Yatırımdan ani çıkılması gerektiğinde başlangıçtan itibaren ihtiyaç duyulan minimum ortama sahip olması gerekir.

7 – Gelişen Bölgeler :

Gelişme potansiyeli olan bölgeler yatırımcılar için idealdir. Prim potansiyeli yüksektir. Diğer yandan sebat edilmesi gereken süre daha uzundur. Bu süreçte konutun hızlı kiralanma ya da yatırımın tam karşılığı bir tutarda kira getirmesi ihtimalleri düşüktür. Dolayısıyla hızlı satılması da çok mümkün olmayabilir. Bu tür bölgeler yatırımcılar dışında yaşamayı düşünen aileler için de caziptir. Bu tür bölgeler, planlı gelişen alt yapısı, kaliteli/imkanları fazla konutları ve finanse etmenin kolay olduğu fiyat seviyesi ile bir taşla üç kuş vurma şansı verir.

8 – Konuta Ödediğiniz Fiyattan Emin Olun :

Bir konut alırken hepimiz kelepir peşinde koşarız. Kelepiri tanımlamak ise zordur. İstenilen fiyatın ciddi aşağıya çekilmesi midir? Yoksa İlanlarını gördüğümüz emsal fiyatlardan düşük olması mıdır? Emsal fiyatların gerçekçiliğinden emin olmadan daha düşük fiyatın iyi bir alışveriş fırsatı verdiğine nasıl emin olabiliriz? Yapmanız gereken yeterince araştırmak, biraz dolaşarak enerji sarfetmektir. Bu şekilde iyi fiyat seviyesinin ne anlama geldiğini daha iyi anlayacak, konut alımında sadece fiyatın önemli olmadığını düşüneceksiniz. Ne kadar ödediğinizden çok, neye ne kadar ödediğiniz önemlidir?

9 – Konut Kredinizi Şartlarınıza Göre Belirleyin :

Konutunuzu alırken krediye ihtiyaç duyuyorsanız, şartlarını kendi şartlarınıza uydurmanız doğru olacaktır. Kısa vadeli olsun ki, borcum çabuk bitsin ya da az faiz ödeyeyim diye düşünebilirsiniz. Önemli olan ise ödeme kabiliyetinizdir. Alacağınız kredi bütçenizi zorlamamalıdır. Ödeme kabiliyetinizle paralel olmalıdır. Konut kredisini, alınıp taksit taksit ödenen bireysel kredi tanımlamasına sokarak yanlışa düşmeyin. Çok farklı ihtiyaçlara hitap eden çok sayıda ürün olduğunu unutmayın.

10 – Konut Kredisi İşinizi Kolaylaştırır :

Bir konut alırken ne kadar iyi araştırıyorsunuz? Tapusunda, projesinde aykırılıklar olup olmadığına nasıl emin olabiliyorsanız? Kredi alınmadan yapılan işlemlerde uzman bir ekspertiz şirketinden yardım almayı kaç kişi tercih ediyor? Kredi başvurusu yapıp, bankanın konutun krediye uygun olmadığını belirlemesine kızan küçük bir grubu dışarıda bırakırsak, konut kredisi kullanım sürecinde konut banka tarafından ciddi bir şekilde araştırılır. Bankanın kredi vermemeyi tercih ettiği durumlarda sizin de risk almayarak uygun, başka bir konutu tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Nejat Özonay (Milliyet 2009)