Borçlar Kanunundaki Öteleme Ne Anlama Geliyor?

Kiracıyı piyasa koşulları koruyacak!

Borçlar Kanunu’nda kiracıları ilgilendiren ÜFE’ye göre kira artışı erteleme kararı kiracıları hayal kırıklığına uğrattı. Tüketicileri Koruma Birliği Başkanı Nazım Kaya, uygulaması 8 yıl ertelenen kanunda kiracıya güven veren noktalar bulunduğunu, bu kadar uzun süreli ertelemenin aslında kanunun kadük olması anlamına geldiğini söyledi.

Kaya “8 yıl gibi uzun süreli olarak ertelenmesi , uygulanamayacağını gösterir” dedi. Nazım Kaya yine de son yıllarda konut hamlesi ile artan konut stoku sayesinde kiracı bulmakta zorlanan ev sahiplerinin istedikleri gibi hareket edemeyeceğini de savundu.

“Kanun 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecekti. Ama ertelendi. Şimdi eski düzen devam edecek. Kanunda kira artışlarına getirilen düzenlemeden ziyade depozito bedelinin üç aylık kirayı geçmemesi, kiralanan gayrimenkulün üçüncü kişilere devredilmesi, kiraya verenin sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremeyeceği gibi kiracı lehine olan düzenlemeler kiracılar açısından daha önemliydi.
Yine de ev sahipleri bu ertelemeye güvenip çok rahat davranmasınlar, bilinçli hareket etsinler. Çünkü artık kiracılar ev sahiplerini, evi sorguluyor. Kiracıların kral olduğu bir zamandayız. Bu nedenle bir zamanlar ev sahipleri kira artışını enflasyona göre ya da kendi istediği koşullarda belirlerken şimdi kiracının rızasının arandığını görüyoruz. “

Kiralar nasıl artıyor?

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, halen uygulamada geçerli kira artış oranının tüfe (tüketici fiyat endeksi) olduğunu, yasada ise üfe yani üretici fiyat endeksinin öngörüldüğünü de hatırlattı. Kaya “Aslında ÜFE daha az. Ama yine de arasındaki fark çok fazla değildi. Bu nedenle bu maddenin ertelenmesi çok büyük bir sorun oluşturmaz. Hali hazırda ev sahipleri ile kiracılar kendi aralarındaki özel hukuka göre kontratlarını yenilemekteler. Sadece konu mahkemeye düştüğünde kira artış oranı yasada belirlenen orandan kabul görüyor” diye konuştu.